1- Madımak Yemeği Tarifi

 Madımak yemeği madımak otu madımak yemek çeşitleri nelerdir? Hangi yörelere aittir?, Madımak yemeği nasıl yapılır?

Merzifon’da vaz geçilmez yemeklerden birisidir madımak yemeği  hemen hemen zaman dolapta saklı bulunan madımak ne zaman can çekerse yapılır. Hele Bir’de yoğurtlu sarımsaklı olursa değme keyfine yanına birde soğan allah allah tadına doyum olmaz.

madımak yemeği,madımak tarifi,merzifon yöresel yemekleri,madımak otu,madımak tarifi,madımak faydaları,nelerdir?

Pekala nedir bu madımak yemeği nasıl yapılır .

madımak otu
madımak otu

Madımak ve Madımak Otunun Faydaları

Madımak veya madımalak otu (Polygonum cognatum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli olan, çok yıllık ve yenebilen otsu bitkidir. Cinsin diğer türlerinden oldukça iri yapraklarıyla belirginleşir. Uçucu yağ, tanen, nişasta ve glikoz içerir.

Orta Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanımı yaygındır ve çiğ (madımak salatası) olarak yenir ya da pişirilerek (madımak aşı, cacığı, mıhlaması, çorbası, yahnisi, böreği, gözlemesi, bükmesi) yapılır. Önceleri yalnızca köylerde rağbet gören ve ilkbaharda (nisan, mayıs, haziranın ilk yarısı) yemek için toplanan madımaklar köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır. siflibitkileriniz Madımak, içerdiği fenolik birleşiklerden dolayı diğer bitkilerin gelişimini engelleyen fitotoksik özelliğe sahip boğucu bitkidir.

Madımak Otunun Bilinen Yararları

İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan özelliği olan ve bitkisel bir antibiyotiktir. Kan şekerini düşürcü özelliği ile şeker hastalarına iyi gelir. Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor.

madımak yemeği
madımak yemeği tarifi

Madımak Otu Nasıl Kullanılır?

Taze yaprakları salata olarak yenebileceği ya da bitki kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabilir.

MALZEMELER
500gr madımak
1 fincan ince bulgur
1 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
biraz margarin birazda sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı çemen unu

HAZIRLANIŞI
Önce madımakları alıyoruz temizliyoruz yıkıyoruz isterseniz bıçaklakıya bilirsiniz ben robotta kıyıyorum çok kolay oluyor tencere 1 lt su koyup kaynatıyoruz kaynayan suya madımakları koyup pişiriyoruz pişmeye başlayınca bulgurunu tuzunu ekleyip pişiriyoruz.suyu aza gelirse sıcak su ekleye bilirsiniz pişince bir tavaya margarin sıvı yağ koyup soğanları incecik doğrayıp pembeleştiriyoruz sonra doğradığımız sarımsaklarıda ekleyip karıştırıyoruz çemen ununu ekleyip biraz yakıp yemeğin üzerine ekliyoruz AFİYET OLSUN

Diğer Tariflerimize de göz atınız:

Yorumlar